Liga Avalon EXTREME Racing to pierwsza w Polsce liga fanów motosportu zrzeszająca wyłącznie kierowców z niepełnosprawnościamiOrganizatorem Ligijest Fundacja Avalon, jedna z największych organizacji pozarządowych w Polsce pomagających osobom z niepełnosprawnościami. Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach projektu Avalon EXTREME, a jego celem jest promocja motosportu wśród OzN oraz pomoc uczestnikom w rozwijaniu pasji motoryzacyjnej. Pomysłodawcą projektu jest Sebastian Luty – sportowiec, rajdowiec, ambasador Avalon EXTREME.

Liga Avalon EXTREME Racing  zrzesza osoby z niepełnosprawnościami, które biorą aktywny udział w zawodach i wydarzeniach motorsportowych na poziomie amatorskim lub profesjonalnym i chcą rozwijać swoją pasję pod skrzydłami Fundacji Avalon. Przystąpienie do Ligi jest bezpłatne– wymaga jedynie zgłoszenia online przez formularz rejestracyjny znajdujący się pod linkiem:

Każdy członek Ligi AE Racing otrzymuje dofinansowanie uczestnictwa w  rundach dobrze znanych imprez motosportowychRace Day oraz King of Poland- Drag RaceW sezonie 2020 członkowie Ligi ścigają się w 9 rundach na torach w całej Polsce.  Klasyfikacja generalna uwzględnia 4 najlepsze wyniki. Najlepsi zawodnicy otrzymują pamiątkowe puchary oraz cenne nagrody.

V runda zawodów odbędzie się w niedzielę 6 września 2020 podczas imprezy Motoshoww Katowicach w ramach King of Poland – Drag Race CupOprócz emocjonujących wyścigów na ¼ mili, organizator Motoshow przewidział także wiele innych atrakcji: pokazy stuntmonster truck, zloty samochodowe czy wyjątkowe egzemplarze super samochodów i samochodów zabytkowych

Atrakcji nie zabraknie także w specjalnej strefie chillout Avalon EXTREME. Poza możliwością zrelaksowania się pomiędzy startami i wymianą wrażeń, goście strefy będą mogli skorzystać z usług rehabilitanta specjalizującego się w rehabilitacji osób z niepełnosprawnością, wsiąść do samochodu rajdowego prowadzonego bez użycia nóg czy porozmawiać z  „extrasprawnymi” kierowcami wyścigowymi, których pasja do motoryzacji przełamuje wszelkie bariery. W strefie będzie można również dokonać zakupu ubrań i gadżetów Avalon EXTREME i tym samym wesprzeć działalność statutową Fundacji Avalon.

Wesprzyj działania Fundacji Avalon